Waarom we doen wat we doen

Oogst een gezonde generatie

Gezond eten is de basis voor een gezond lichaam. En dat gunnen we elk kind. Daarom bezorgen we warme lunches vol groenten op de basisschool én maken we leren over groente leuk, met geinige opdrachten en kookles op school. Door groente en plezier aan elkaar te koppelen, maken we zelfs van de moeilijkste eters groente-eters voor het leven.

Plant een zaadje, oogst een gezonde generatie.

Onze missie

Alle kinderen groente-eters voor het leven maken


Hoi, wij zijn Bas en Erik, allebei vader van drie kinderen. We weten hoe lastig het is om kinderen genoeg groenten te laten eten. Daarom hebben we TommyTomato opgericht.

Van gemak naar missie

Wat begon als een handig extra groentemoment, werd een bevlogen missie. Want we ontdekten al snel dat maar 1% van de Nederlandse kinderen voldoende groente binnenkrijgt. Eén procent! Terwijl groenten zo belangrijk zijn voor onze gezondheid. Ons zorgstelstel staat al onder genoeg druk. Het is tijd voor een gezonde generatie.

Elk kind een kans

Door de inflatie en groeiende armoede, gaan steeds meer kinderen zonder (gezonde) maaltijd naar school. Dat heeft effect op hun concentratie, gezondheid en kansen voor de toekomst. Dus bezorgen we op scholen die JEF-subsidie krijgen en is onze lunch toegankelijk voor iedere portemonnee dankzij sponsoring.

Poolster Amsterdam

‘Mijn kind lust dat niet’

Het meest gehoorde argument om niet mee te doen is juist reden om mee te doen. Want groente eten kun je leren. Het is een vaardigheid die elk kind kan ontwikkelen, net als lezen en rekenen. Bij het ene kind gaat het vanzelf, andere kinderen moeten vaker oefenen. Het is een kwestie van proeven en herhalen. En doorzetten is de moeite waard, want groenten helpen om je lekker te voelen.

Poolster Amsterdam

Leuk leren over eten

In onze droomwereld is voeding een vak op de basisschool. Dan krijgen kinderen dezelfde basis mee en leren ze bewuste keuzes maken. Om het onderwijs hierbij te helpen, ontwikkelen we lespakketten over gezonde voeding, geven we kookles op school en brengen we schooltuintjes naar het klaslokaal. Plezier staat voorop, want hoe leuker de les, hoe beter de stof blijft hangen.

Coco Loco

Mooie toekomst

Over 5 jaar willen we alle basisscholen in Nederland helpen met gezonde lunches, kooklessen en voedingslessen, zodat alle kinderen dezelfde kansen krijgen. Groente bij de lunch moet net zo normaal worden als een boterham nu is. Laten we onze kinderen groente-eters voor het leven maken!

Leer ons kennen

In deze video zie je ons gezin. Da’s waar we het voor doen.

Poolster Amsterdam

Sponsoring

Betaalbaar voor iedereen

Gezond eten moet voor ieder kind toegankelijk zijn. Dankzij sponsoren kunnen wij ouders helpen met een kleiner budget. Je kunt zelf bepalen wat je wilt betalen en wij vullen de rest aan vanuit sponsoring. Ook als dat het hele bedrag is. Geen gedoe met papieren, we geloven jou en je hoeft ons niets aan te leveren.

Poolster Amsterdam

Gezond ondernemen

Sociale onderneming

We zijn geregistreerd bij de Code Sociale Ondernemingen, wat betekent dat we goed doen waar we kunnen. Zo letten we op duurzaamheid en werken er bij ons mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals Ahmad uit Syrië. Ook zijn we trots op onze Health Angels: geen motorrijders, maar wel de motor van onze organisatie. Deze vitale 65-plussers brengen de lunches rond en genieten van het contact met de kinderen. Onze John, bijvoorbeeld!

Onze impact

20.000

Kinderen

160

Scholen

900.000

Lunches

#impact

Aan deze Sustainable Development Goals (SDGs) dragen we bij

 • SDG2: Geen honger

  Er zijn in Nederland steeds meer kinderen die zonder (gezonde) maaltijd naar school gaan. 1 op de 12 kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede. Dat zijn gemiddeld 2 leerlingen per klas. Dankzij sponsoring kunnen ook zij genieten van voedzame vegalunches boordevol groenten. Zo werken we aan het beëindigen van zichtbare en onzichtbare honger.

 • SDG3: Gezondheid en welbevinden

  Over gezond eten zijn de meningen verdeeld, maar één ding is zeker: groenten zijn gezond. Ze zitten vol vitaminen, mineralen en voedingsvezels, die helpen om je goed te voelen. 

 • SDG4: Onderwijs

  We gaan verder dan lunch alleen. TommyTomato ontwikkelt vrolijk educatief materiaal waarmee kinderen spelenderwijs leren wat groenten voor je lichaam doen, waar ze vandaan komen en hoe je ze bereidt. Zo worden kinderen voedselvaardig, een belangrijke skill voor de rest van hun leven. 

 • SDG10: Minder ongelijkheid

  Een kind met honger of juist met een suikerpiek kan zich minder goed concentreren dan een klasgenootje met een gezonde lunch achter de kiezen. Zo heeft voeding effect op leerprestaties en kansen in het leven. Groente bij de lunch draagt bij aan gezondheid, energie, concentratie en zelfs minder pestgedrag in de klas! 

 • SDG12: Verantwoordelijke consumptie en productie

  We werken zo duurzaam mogelijk, met respect voor de wereld om ons heen. Maar we zijn nog niet honderd procent sustainable. Heb jij ideeën, bijvoorbeeld hoe wij 100% biologisch kunnen worden, lokaal kunnen inkopen of onze plastic bakjes kunnen recyclen? Laat het ons weten!