Meest gestelde vragen

Kijk of je vraag beantwoord wordt op deze pagina. En anders neem je gewoon even contact met ons op.

Voor ouders

Vragen over het concept

Moet ieder kind in de klas meedoen met TommyTomato?

Nee, ouders kunnen zelf bepalen of ze een warme maaltijd voor hun kinderen afnemen. Kinderen die niet meedoen kunnen een eigen lunch meenemen.

Hoeveel dagen per week wordt de TommyTomato lunch geleverd?

De school bepaalt hoeveel dagen TommyTomato beschikbaar is. Als ouder kun je vervolgens zelf kiezen hoeveel dagen je jouw kind mee wil laten doen.

Mijn kind eet al heel gezond. Heeft hij/zij dit wel nodig?

Slechts 1% van de kinderen in Nederland eet voldoende groenten. Verdeeld over de dag groente eten maakt de kans groter dat je kind voldoende groenten binnen krijgt. Ook is het bewezen dat een gezonde groentelunch de concentratie verbetert en pestgedrag vermindert. Dit komt doordat groenten langzaam energie afgeven.

Gaat de warme lunch op school niet ten koste van het gezellige avond/familie diner?

Groenten kan je niet overvoeden en de lunch op school is in aanvulling op de overige maaltijden. ‘s Avonds kan je kind gewoon opnieuw warm eten. Voor de ouders geeft de lunch op school de ‘ruimte’ om in de avond iets minder te hoeven focussen op het eten van gezonde groenten.

Wat als mijn kind het niet lust?

De gerechten van TommyTomato zijn gevarieerd en samengesteld in samenwerking met kinderen. Een kind zal het ene gerecht lekkerder vinden dan het andere gerecht, afhankelijk van smaak. Door gezamenlijk, met klasgenoten, te eten ontstaat er vaak een bepaalde groepsdynamiek die proeven en eten stimuleert.

Mijn kind heeft een allergie, hoe gaan jullie daar mee om?

TommyTomato houdt rekening met veel voorkomende allergieën zoals noten, pinda’s schaaldieren en weekdieren. Om TommyTomato betaalbaar te houden is het helaas niet mogelijk om met alle allergieën rekening te houden. Ouders worden vooraf geïnformeerd over het menu en kunnen op de website meer informatie vinden over de ingrediënten.

Lees meer op deze pagina.

Hoe kan ik een review schrijven?

Je kan een review schrijven via de MijnTommy omgeving. Na het afronden van de inschrijving ontvang je hier een persoonlijk linkje voor.

Hoe worden de maaltijden bij de kinderen gebracht?

De maaltijden worden bezorgd door onze Health Angels. Dit zijn 65-plussers die graag bezig zijn en het leuk vinden om in contact te zijn met kinderen.

Van wat voor plastic zijn jullie bakjes en kunnen die veilig opgewarmd worden?

Onze bakjes zijn gemaakt van PP plastic (polypropyleen), zijn BPA-vrij en voldoen aan de strengste veiligheidsnormen. Ook zitten er geen ‘weekmakers’ in ons bakje. PP plastic is een van de veiligste plasticsoorten van dit moment, die ook wordt gebruikt voor babyflessen. Voor zover bekend, lekt deze vorm van plastic geen schadelijke stoffen. Ook niet bij verhitting. 

Waarom komen de maaltijden in plastic bakjes? Kan dat niet milieuvriendelijker?

Dat zouden wij ook graag willen! Dus heb je een idee? Laat het ons weten. Helaas hebben we nog geen andere verpakking kunnen vinden die aan de strengste veiligheidsnormen voldoet. 

Onze bakjes zijn van monostroom plastics gemaakt (ook wel één soort plastic). Deze kunnen makkelijker worden gerecycled. We letten erop dat onze verpakkingen niet meer plastic bevatten dan strikt noodzakelijk.

Wat is het smaakavontuur?

Het smaakavontuur is een uitdaging die de hele klas samen aangaat. Bij elke maaltijd doorlopen de kinderen 4 stappen: kijken, ruiken, proeven en kauwen. Wanneer de klas dit 8 weken doet, volgt een leuke verrassing. Er worden altijd 2 extra bakjes geleverd zodat iedereen in de klas mee kan doen met het smaakavontuur.

Wat is het doel van het smaakavontuur?

Iedereen kan groente leren eten. Het is een kwestie van oefenen. Het doel van het smaakavontuur is om kinderen op een leuke manier eten te laten proeven.

Wat zijn soeperhelden?

Soeperhelden zijn de groente-vriendjes van Tommy. Ze hebben allemaal een eigen soeperkracht. Kinderen leren zo op een leuke manier waarom groente goed voor je is. 

Het eten

Zijn alle groenten biologisch?

Om TommyTomato voor iedereen betaalbaar te houden wordt er niet uitsluitend gebruik gemaakt van biologische groenten. We houden wel zoveel mogelijk rekening met de seizoenen.

Waarom is TommyTomato altijd vegetarisch?

Alle gerechten van TommyTomato zijn vegetarisch. Zo dragen we ons steentje bij aan een duurzamere wereld.

Hoe blijven de maaltijden warm?

De maaltijden blijven warm in speciale warmhoudboxen. Deze boxen zijn gemaakt van piepschuim waardoor het een isolerend effect heeft. In de boxen worden ook verwarmde plaatjes toegevoegd. Het eten blijft hierdoor tot wel 4 uur warm.

Worden ouders geïnformeerd over de gerechten?

Ja, elke week ontvang je van ons een menumailing met een link naar MijnTommy en relevante nieuwtjes. In MijnTommy kun je tot 3 weken vooruit kijken in de menuplanning. 

Kan ik mijn kind ’s avonds nog een keer warm laten eten?

Met TommyTomato krijgt jouw kind al 60 tot meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten binnen. Groenten kun je niet overvoeden en daarom is het altijd een goed idee om ‘s avonds nog een keer groenten te eten.

Hoeveel verschillende gerechten zijn er?

Er zijn op het moment 38 verschillende TommyTomato gerechten. Je vindt alle gerechten op tommytomato.nl/gerechten. In onze menuplanning houden we rekening met voldoende afwisseling van groenten en smaken. 

In de klas

Waar wordt de maaltijd mee gegeten?

De maaltijden worden rechtstreeks uit het bakje gegeten met de meegeleverde lepels van papier In overleg met de school kunnen wij ook RVS lepels leveren die in de klas blijven en zelf worden afgewassen.  

Een warme maaltijd klinkt goed, maar duurt dat niet veel te lang?

Nee, de ervaring leert dat kinderen een warme maaltijd sneller eten dan de traditionele boterham. Dit komt doordat de gerechten hapklaar met een lepel te eten zijn en de maaltijd warm is.

Waarom is een bovenbouw portie duurder?

Voor kinderen in de bovenbouw (vanaf groep 6) zijn de TommyTomato maaltijden 50% groter, namelijk 300 gram in plaats van 200 gram. Daarom wordt er ook een hogere prijs gehanteerd.

Wat gebeurt er met het verpakkingsmateriaal?

Nadat de kinderen de lunch hebben gegeten doen ze alles (inclusief lepel/afval) terug in de warmhoudbox. De warmhoudbox wordt weer in de gang gezet en opgehaald door TommyTomato. De warmhoudboxen worden door ons schoongemaakt en hergebruikt.

Kunnen kinderen kiezen wat er gegeten wordt?

De gerechten zijn samengesteld op basis van proeverijen met kinderen. De lekkerste gerechten worden aan het menu van TommyTomato toegevoegd. Kinderen eten ‘wat de pot schaft’. De ervaring leert dat zien eten doet eten.

Betalen

Wie betaalt er voor de lunch?

Ouders betalen voor de lunch in de vorm van een abonnement. De prijs voor de onderbouw porties (200gr.) is €3,25 en voor de bovenbouw porties (300gr.) is €3,75. Mocht je dat niet (geheel of gedeeltelijk) kunnen betalen dan betalen wij de rest vanuit sponsoring.

Wat als mijn kind ziek is?
Als je kind ziek is, wordt het bakje in de klas afgeleverd. Deze kan eventueel worden opgehaald.
Hoe vindt de betaling plaats?

Je betaalt per 4 weken vooruit via een automatisch incasso.

Wat gebeurt er met het TommyTomato abonnement tijdens schoolvakanties?
Tijdens schoolvakanties worden de incasso’s gepauzeerd. Je betaalt dus niet voor lunches tijdens de schoolvakanties.
Kan ik ook een weekje pauzeren omdat mijn kind het gerecht niet lekker vindt?

Nee, het is niet mogelijk om per week te pauzeren. We stimuleren kinderen om te blijven proeven. Daarnaast leert de ervaring dat kinderen in de klas beter eten dan thuis en daarom ook meer gaan lusten.

Hoe kan ik opzeggen?
Je kunt per 4 weken opzeggen. Dit kun je doen door te bellen naar  +31 23 2052 292.
Hoe kan ik nog een kind aanmelden?

Je kunt op www.leden.tommytomato.nl/mijn-tommy inloggen met je email en je wachtwoord. Je kunt dan in ‘Mijn Tommy’ een kind toevoegen. 

Waarom moeten ouders voor TommyTomato betalen?

Naast dat het eten moet worden ingekocht en bereid (door professionele koks) moet het eten ook worden geportioneerd en vervoerd richting de school. Daarnaast haalt TommyTomato ook de (herbruikbare) bakjes weer op, wast deze af en voert het vuil af. Wij willen de school in het gehele proces zo veel mogelijk ontlasten, zodat zij zich kunnen richten op de educatie van uw kind.

Sponsoring vanuit TommyTomato

Sommige kinderen hebben het thuis niet zo breed, kunnen zij ook wel meedoen?

TommyTomato is voor iedereen. Daarom ondersteunen wij ouders met een kleiner budget. De maaltijden worden betaald door sponsoren zodat alle kinderen van een gezonde lunch kunnen genieten.

Hoe kan ik gebruik maken van sponsoring?

Schrijf je in via de knop die te vinden is in de link hieronder. Vervolgens nemen wij contact met jou op om te bespreken welke eigen bijdrage voor jou haalbaar is. We stellen geen lastige vragen en vragen niet naar je inkomsten.  https://www.tommytomato.nl/vooriedereen

Is het gebruik maken van sponsoring anoniem?

Als alles is geregeld ontvangt jouw kind de TommyTomato lunch in de klas. Niemand weet dat de sponsoring hierbij betrokken is. Ook je kind en de school niet.

Voor scholen

Vragen over het concept

Moet ieder kind meedoen met TommyTomato?

Nee, ouders kunnen zelf bepalen of ze een warme maaltijd voor hun kinderen afnemen. Kinderen die niet meedoen kunnen een eigen lunch meenemen.

De school is primair verantwoordelijk voor de educatie. Waarom zouden wij ook iets moeten betekenen in de voeding van kinderen?

Onderzoeken tonen aan dat een gezonde lunch zorgt voor meer energie in de klas en betere prestaties op school. Gezonde voeding is dus een belangrijke randvoorwaarde voor goede educatie.

Bij ons op school eten de kinderen al heel erg gezond. Is dit dan wel nodig?

Slechts 1% van de kinderen in Nederland eet voldoende groenten. Binnen iedere school is hier nog veel te winnen.

Kunnen kinderen kiezen wat er gegeten wordt?

De gerechten zijn samengesteld op basis van proeverijen met kinderen. De lekkerste gerechten worden aan het menu van TommyTomato toegevoegd. Kinderen eten ‘wat de pot schaft’. De ervaring leert dat zien eten doet eten.

Hoe worden de maaltijden bij de kinderen gebracht?

De maaltijden worden bezorgd door onze Health Angels. Dit zijn 65-plussers die graag bezig zijn en het leuk vinden om in contact te zijn met kinderen.

Van wat voor plastic zijn jullie bakjes en kunnen die veilig opgewarmd worden?

Onze bakjes zijn gemaakt van PP plastic (polypropyleen), zijn BPA-vrij en voldoen aan de strengste veiligheidsnormen. Ook zitten er geen ‘weekmakers’ in ons bakje. PP plastic is een van de veiligste plasticsoorten van dit moment, die ook wordt gebruikt voor babyflessen. Voor zover bekend, lekt deze vorm van plastic geen schadelijke stoffen. Ook niet bij verhitting. 

Waarom komen de maaltijden in plastic bakjes? Kan dat niet milieuvriendelijker?

Dat zouden wij ook graag willen! Dus heb je een idee? Laat het ons weten. Helaas hebben we nog geen andere verpakking kunnen vinden die aan de strengste veiligheidsnormen voldoet. 

Onze bakjes zijn van monostroom plastics gemaakt (ook wel één soort plastic). Deze kunnen makkelijker worden gerecycled. We letten erop dat onze verpakkingen niet meer plastic bevatten dan strikt noodzakelijk.

Wat is het smaakavontuur?

Het smaakavontuur is een uitdaging die de hele klas samen aangaat. Bij elke maaltijd doorlopen de kinderen 4 stappen: kijken, ruiken, proeven en kauwen. Wanneer de klas dit 8 weken doet, volgt een leuke verrassing. Er worden altijd 2 extra bakjes geleverd zodat iedereen in de klas mee kan doen met het smaakavontuur.

Wat is het doel van het smaakavontuur?

Iedereen kan groente leren eten. Het is een kwestie van oefenen. Het doel van het smaakavontuur is om kinderen op een leuke manier eten te laten proeven.

Wat zijn soeperhelden?

Soeperhelden zijn de groente-vriendjes van Tommy. Ze hebben allemaal een eigen soeperkracht. Kinderen leren zo op een leuke manier waarom groente goed voor je is. 

In de klas

Een warme maaltijd klinkt goed, maar duurt dat niet veel te lang?

Nee, de ervaring leert dat kinderen een warme maaltijd sneller eten dan de traditionele boterham. Dit komt doordat de gerechten hapklaar met een lepel te eten zijn en de maaltijd warm is.

Wat gebeurt er met het verpakkingsmateriaal?

Nadat de kinderen de lunch hebben gegeten doen ze alles (inclusief lepel/afval) terug in de warmhoudbox. De warmhoudbox wordt weer in de gang gezet en opgehaald door TommyTomato. De warmhoudboxen worden door ons schoongemaakt en hergebruikt.

Wat als een kind het niet lust?

De gerechten van TommyTomato zijn gevarieerd en samengesteld in samenwerking met kinderen. Een kind zal het ene gerecht lekkerder vinden dan het andere gerecht, afhankelijk van smaak. Door gezamenlijk, met klasgenoten, te eten ontstaat er vaak een bepaalde groepsdynamiek die proeven en eten stimuleert.

Hoe werkt het opruimen?

In elke warmhoudbox zit een plastic tasje. Hier kunnen alle bakjes en lepels in gedaan worden. De gevulde tas mag vervolgens weer in de warmhoudbox, zodat wij het kunnen meenemen en opruimen. Er blijft dus geen afval over in de klas.

Er zijn kinderen die niet mee eten, maar dit wel graag willen. Wat kan ik doen?

Je kan het kind dan een flyer meegeven. Hierop staat informatie en een QR-code, zodat de ouder het kind kan schrijven. Je kan deze flyer opvragen via je contactpersoon. Ook kun je hier een online versie vinden.

De kosten

Wie betaalt er voor de lunch?

Ouders betalen voor de lunch in de vorm van een abonnement. De prijs per lunch is €3,25 voor de onderbouw en €3,75 voor de bovenbouw. De onderbouw porties zijn 200 gram en de bovenbouw porties 300 gram. Je betaalt per vier weken. 

TommyTomato helpt ouders die dit niet kunnen betalen door sponsorgeld op te halen. Ouders bepalen zelf wat ze kunnen missen, TommyTomato’s sponsors vullen de rest aan. 

Sommige scholen kunnen gebruikmaken van de JEF-subsidie. Hiervan kunnen kinderen twee keer per week lunchen met TommyTomato. En dan houd je nog geld over. Lees hier hoe de aanvraag werkt. 

Sommige kinderen hebben het thuis niet zo breed, kunnen zij ook wel meedoen?

TommyTomato is voor iedereen. Daarom is er speciaal voor deze kinderen Stichting TommyTomato opgericht. De stichting wordt gefinancierd door donateurs en ondersteunt ouders die TommyTomato niet volledig kunnen betalen. Je kunt een flyer over de stichting meegeven aan ouders. Deze is op te vragen bij de contactpersoon van jouw school. Een online versie vind je hier.

Kunnen kinderen kiezen wat er gegeten wordt?

De gerechten zijn samengesteld op basis van proeverijen met kinderen. De lekkerste gerechten worden aan het menu van TommyTomato toegevoegd. Kinderen eten ‘wat de pot schaft’ en ervaring leert dat zien eten doet eten.

Wanneer kom je als school in aanmerking voor subsidie?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor subsidie waarbij de kosten voor een groentelunch geheel of gedeeltelijk vergoed kunnen worden. Bekijk de mogelijkheden binnen jouw gemeente en op de website van:  https://schoolmaaltijden.nl/informatie-voor-scholen/  .

Voor pers

Over TommyTomato

Wat doet TommyTomato?

We bezorgen warme lunches vol groenten op de basisschool én maken we leren over groente leuk, met geinige opdrachten en kookles op school. Door groente en plezier aan elkaar te koppelen, maken we zelfs van de moeilijkste eters groente-eters voor het leven.

Hoe is TommyTomato ontstaan?

Bas Turk en Erik van der Plas, oprichters van TommyTomato, zijn beide vader van drie kinderen. Zij ervaarden hoe lastig het is om kinderen genoeg groenten te laten eten. Daarom hebben zij in 2020 TommyTomato opgericht.

Wat is jullie missie?

Het is onze missie om van alle kinderen groente-eters voor het leven het maken!

Informatie voor pers

Wie is het contactpersoon voor de pers?

Ben jij pers en op zoek naar aanvullend beeldmateriaal of wil je ons interviewen? We staan je graag te woord. Neem contact op met onze Head of Marketing Marlous van Elderen: bel 06-14 68 81 22 of mail naar marlous@tommytomato.nl

Waar kan ik beeldmateriaal en logo’s vinden?

Download gerust HR beeldmateriaal en logo’s voor publiekelijk gebruik. Je bent vrij om deze te gebruiken als je een nieuwsitem wilt maken of artikel over TommyTomato wilt schrijven. Sterker nog, dat zouden we ontzettend leuk vinden! https://drive.google.com/drive/folders/12-D23fqupTH5wj5QZoC_IPUkWl5nV5rJ

Wat zijn de laatste nieuwtjes van Tommy?

Lees alles over de nieuwste ontwikkelingen van en bij TommyTomato: www.tommytomato.nl/category/blog/

Hebben jullie een perspagina?

Op de perspagina vind je onze laatste nieuws- en persberichten. Ook kun je hier logo’s en beeldmateriaal vinden. Je bent vrij om deze te gebruiken als je een nieuwsitem wilt maken of artikel over TommyTomato wilt schrijven. Sterker nog, dat zouden we ontzettend leuk vinden! www.tommytomato.nl/pers

Toch nog vragen?

Wil je nog meer weten? Of heb je nog meer vragen? Neem gerust contact met ons op.