John over zijn werk als Health Angel: “Ik heb zoveel plezier!”

Als kind in de jaren vijftig had John regelmatig niks te eten. Dat er nu nog steeds kinderen honger hebben in Nederland, gaat hem aan het hart. Daarom werkt hij met veel plezier als Health Angel bij TommyTomato: “Als de kinderen me op de gang zien met de box, kunnen ze een kreet niet onderdrukken: ‘TommyTomato!’”

John heeft even pauze. De lunches zijn rondgebracht en de kinderen zitten te eten. Op de achtergrond schallen stemmetjes uit de spelende klassen over het schoolplein. “Ik heb een kwartiertje”, zegt John. “Dan moet ik de lege boxen weer ophalen. Dus brand los!” Dat doen we dan maar.

Sinds wanneer werkt u bij TommyTomato?

“Je hoeft geen u te zeggen hoor. Dat heeft denk ik nog nooit iemand tegen me gezegd.”

Goed, sinds wanneer werk je bij TommyTomato?

“Vanaf het begin. Ik was een van de eerste vijf en heb het bedrijf steeds groter zien worden. Nu zie ik elke week nieuwe gezichten binnenkomen en groeien we uit onze vestigingen. Heel bijzonder om mee te maken!”

Hoe ziet je werk als Health Angel eruit?

“Ik begin heel vroeg: al om een uur of zes, half zeven. Ik zet de maaltijden in de ovens en doe ze in de warmhoudboxen. Dan komen de eerste vijfenzestigplussers om de boxen naar de scholen te rijden. Ik heb zelf een bestelwagen, dus ik kan voor meerdere scholen tegelijk meenemen. Na de lunch haal ik de boxen weer op en dan heb ik nog zoveel enthousiasme over, dat ik de boxen ga schoonmaken en opruimen. Zo ben ik tot een uur of vier bezig. Best lang eigenlijk, maar dat merk ik niet eens, het is gewoon leuk!”

Wat vind je er zo leuk aan?

“De reactie van de kinderen. Je zou het eigenlijk een keer moeten zien. In Zaandam zit school die gratis eten krijgt van TommyTomato. Dan zie ik die gezichtjes oplichten als ik kom en realiseer ik me dat er veel kinderen zijn die gewoon niet te eten hebben. Dat raakt me.

Waarom raakt jou dat?

Ik weet zelf hoe het voelt om niets te eten te hebben. Toen ik op de lagere school zat gingen mijn ouders scheiden. In die tijd – de jaren vijftig – had je nog geen uitkeringen en zo, dus het was armoe troef voor mijn moeder, zusje en mij. Ik weet nog wel dat mijn moeder een keer stamppot had gekookt en we alle drie moesten overgeven omdat onze magen dat niet meer gewend waren. Dat dit vandaag de dag nog steeds aan de orde is, dat verwacht je niet.”

Nou en of.

“Maar ook op de rijkere scholen is de reactie van de kinderen heerlijk, hoor. Het leukst vind ik – maar de juffen en meesters wat minder – dat als ze me door de gangen zien lopen, de kinderen een kreet niet kunnen onderdrukken: ‘TommyTomato!’ Ze komen naar me toe voor een boks of vertellen een mopje. Vanochtend nog: ‘Tommy! Twee vissen komen elkaar tegen. Zegt de een tegen de ander: haai! Zegt de ander: Waar?’

Health Angel bezorgt lunch

Haha, wat leuk. En hoe zijn je collega’s?

“Ik weet dat de meeste collega’s ook schik hebben in het enthousiasme van de kids. En hoe we het als team met elkaar aanpakken. Gewoon in goed overleg, je doet alles met elkaar. Er is ook veel lol, aan verjaardagen wordt gedacht en af en toe is er een feestje. De mensen die dit bedrijf hebben opgezet zijn heel positief. Ze vragen steeds hoe het gaat en hoe het beter kan.”

En is jouw feedback dan ook echt welkom?

“Feedback geven? Ik doe niks anders. Dan bel ik eventjes, hoe een route niet helemaal klopt en hoe het efficiënter kan. Ze doen ontzettend hun best om het beter te maken.”

Wat moeten we nog meer weten over jouw werk als Health Angel?

“Aan het eind van de dag blijven weleens maaltijden over. Dan ga ik vol trots met bakken vol met eten naar de daklozen. De ervaren daklozen grijpen snel de witte bakjes, in plaats van de zwarte. Die zijn voor de bovenbouw, dus daar zit meer in. En als het veel bakjes zijn, breng ik ze naar de voedselbank. Dan mogen mensen ze daar als extraatje meenemen. Binnen vijf minuten is alles weg.”

health angels aan het werk

Hoe lang ben je van plan dit werk nog te blijven doen?

“Nou eh, ik denk tot ik geen auto meer kan rijden. Ik ben behoorlijk actief geweest in mijn leven en heb allemaal avonturen beleefd. Mijn hele leven heb ik met de dood gewerkt: ik deed obducties en was de eerste organisator van alternatieve uitvaartzorg in Nederland. Veel mensen die met de dood werken, vieren het leven als een feest. Voor mij is het een party, iedere dag. Mijn werk heeft me over de hele wereld gebracht, van Canada tot India. Maar ja, die lijken zeiden nooit wat terug hè. Nu heb ik zoveel plezier met die kinderen! Een gewoon baantje zou ik nooit willen hebben, maar dit werk vind ik fantastisch.

Ook werken als Health Angel? Komkommer bij!

TommyTomato groeit hard en we zijn altijd op zoek naar enthousiastelingen. Mail naar opa@tommytomato.nl of bel 023-205 22 92.