soeperchefs op school
SoeperChefs

Volledig verzorgde kookles op school

Helemaal zelf een gezonde en lekkere maaltijd klaarmaken, dat leren kinderen bij onze SoeperChefs. Deze professionals geven kookles op school, met groenten in de hoofdrol.
Plezier staat voorop, maar ook kennis over groenten en gezondheid komt aan bod. Zo leren kinderen een van de belangrijkste dingen richting zelfredzaamheid: zichzelf goed voeden.

Waarom we kookles aanbieden

SoeperChef Bastiaan vertelt

Poolster Amsterdam

Eén kookles = heel veel leren

Een volledig verzorgde kookles met alles erop en eraan, dat is wat de SoeperChefs komen brengen. Ze verzorgen de ingrediënten, kookmaterialen en lesmaterialen en dragen vakkennis over op de kinderen. Hun kookles raakt 10% van de kerndoelen, voornamelijk binnen het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’. Daarnaast is koken een leuke manier om ook andere vaardigheden te oefenen, zoals meten en wegen, hoeveelheden berekenen en taakgericht samenwerken.

Zo ziet een kookles eruit

1. Introductie

We bespreken wat we gaan doen: we nemen het recept door, verdelen taken en bespreken veiligheid. Ook bespreken we wat voeding voor hun lichaam doet en hoe ons lichaam eten omzet in poep.

2. Voorbereiding

Kinderen krijgen een eigen koksmuts waarop ze hun naam schrijven. Dan trekken we een schort aan, gaan we handen wassen en kunnen we beginnen.

3. Aan de slag

Elk recept is in taken verdeeld. Per koppel of drietal voeren de kinderen de taak uit. Als iedereen klaar is, gaan we aan tafel. 

4. Samen proeven

De kinderen vertellen elkaar welke taak ze hebben uitgevoerd en we voegen alles samen tot één gerecht. Dan is het tijd om te proeven. Hebben we het goed gemaakt? Hoe proeven we ook alweer? En wat doet dit eten met ons fabriekje van binnen? 

5. Opruimen

Afwassen, opruimen en klaarzetten voor de volgende groep.

6. Bakje mee naar huis

Aan het eind van de dag krijgen alle kinderen een deel van wat overblijft mee in een papieren meeneembakje. Zo kan familie ook meegenieten.  

Poolster Amsterdam

Zelfstandig en veilig koken

De SoeperChefs komen langs op school en verdelen de klas in drie groepen die om de beurt gaan koken. Zo krijgt ieder kind voldoende aandacht en verloopt de les veilig. Want vanaf groep 3 mogen kinderen alles zelf doen: snijden, wegen, koken en bakken. Aan het einde van de les gloeien ze van trots. Deze maaltijd hebben ze maar mooi zelf gemaakt! En dat smaakt extra lekker.

SoeperChefs op jouw school

Praktische zaken

Inclusief: 

 • Ingrediënten
 • Kookgerei
 • Schorten en koksmutsen
 • Receptenboekjes
 • Papieren bakjes voor mee naar huis

Het enige wat vanuit school nodig is:

 • Watertoe- en afvoer
 • Tafel van minimaal 3 strekkende meter
 • Stroompunt(en) voor inductiekookplaten
kookles soeperchef kleuters

Speciale les voor kleuters

Met groep 1-2 gaan we niet snijden en niets warm maken. Van een rijstcracker, hummus en verschillende groenten maken de kinderen een groentetaartje. Dat doen we in groepjes van zes tot acht kinderen. Ondertussen praten we over wat het eten doet met het fabriekje in je lichaam, hoe we goede poep maken en hoe proeven werkt. Kinderen wisselen zelf ook ervaring uit: hoe eten zij thuis? Zitten daar verschillen in? Wie vindt wat lekker? In anderhalf uur tijd komt de hele klas aan de beurt.

Rapportcijfers

Om dit cijfer te verhogen zouden zij de kookles vaker willen krijgen

8,7

Kinderen

7,9

Leerkrachten

8,2

Directies

Neem contact met ons op!

Interesse in een kookles op jouw school? 
Bel: 06-51 44 55 50
of mail naar soeperchef@tommytomato.nl


Wil jij bij ons werken?
We groeien hard en zijn op zoek naar collega-SoeperChefs!
Bel: 023-205 22 92
of mail naar soeperchef@tommytomato.nl

Kids & leerkrachten

Wat anderen over ons zeggen

 • “Ik zou willen dat alle kinderen in Nederland dit kunnen ervaren.”

  Teun, directeur van de Driemaster
 • “Ik vind de pasta pesto nu veel lekkerder”

  Max, leerling
 • “Ineens hadden de kinderen plezier in rekenen”

  Juf Chantal, Wilhelminaschool