Helemaal zelf een gezonde en lekkere maaltijd klaarmaken, dat leren kinderen bij onze SoeperChefs. Deze professionals geven kookles op school, met groenten in de hoofdrol. Plezier staat voorop, maar ook kennis over groenten en gezondheid komt aan bod. Zo leren kinderen een van de belangrijkste dingen richting zelfredzaamheid: zichzelf goed voeden.
Waarom we kookles aanbieden
SoeperChef Bastiaan vertelt
Eén kookles = heel veel leren
Een volledig verzorgde kookles met alles erop en eraan, dat is wat de SoeperChefs komen brengen. Ze verzorgen de ingrediënten, kookmaterialen en lesmaterialen en dragen vakkennis over op de kinderen. Hun kookles raakt 10% van de kerndoelen, voornamelijk binnen het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’. Daarnaast is koken een leuke manier om ook andere vaardigheden te oefenen, zoals meten en wegen, hoeveelheden berekenen en taakgericht samenwerken.
We bespreken wat we gaan doen: we nemen het recept door, verdelen taken en bespreken veiligheid. Ook bespreken we wat voeding voor hun lichaam doet en hoe ons lichaam eten omzet in poep.
2. Voorbereiding
Kinderen krijgen een eigen koksmuts waarop ze hun naam schrijven. Dan trekken we een schort aan, gaan we handen wassen en kunnen we beginnen.
3. Aan de slag
Elk recept is in taken verdeeld. Per koppel of drietal voeren de kinderen de taak uit. Als iedereen klaar is, gaan we aan tafel.
4. Samen proeven
De kinderen vertellen elkaar welke taak ze hebben uitgevoerd en we voegen alles samen tot één gerecht. Dan is het tijd om te proeven. Hebben we het goed gemaakt? Hoe proeven we ook alweer? En wat doet dit eten met ons fabriekje van binnen?
5. Opruimen
Afwassen, opruimen en klaarzetten voor de volgende groep.
6. Bakje mee naar huis
Aan het eind van de dag krijgen alle kinderen een deel van wat overblijft mee in een papieren meeneembakje. Zo kan familie ook meegenieten.
Zelfstandig en veilig koken
De SoeperChefs komen langs op school en verdelen de klas in drie groepen die om de beurt gaan koken. Zo krijgt ieder kind voldoende aandacht en verloopt de les veilig. Want vanaf groep 3 mogen kinderen alles zelf doen: snijden, wegen, koken en bakken. Aan het einde van de les gloeien ze van trots. Deze maaltijd hebben ze maar mooi zelf gemaakt! En dat smaakt extra lekker.
SoeperChefs op jouw school
Praktische zaken
Inclusief:
Ingrediënten
Kookgerei
Schorten en koksmutsen
Receptenboekjes
Papieren bakjes voor mee naar huis
Het enige wat vanuit school nodig is:
Watertoe- en afvoer
Tafel van minimaal 3 strekkende meter
Stroompunt(en) voor inductiekookplaten
Speciale les voor kleuters
Met groep 1-2 gaan we niet snijden en niets warm maken. Van een rijstcracker, hummus en verschillende groenten maken de kinderen een groentetaartje. Dat doen we in groepjes van zes tot acht kinderen. Ondertussen praten we over wat het eten doet met het fabriekje in je lichaam, hoe we goede poep maken en hoe proeven werkt. Kinderen wisselen zelf ook ervaring uit: hoe eten zij thuis? Zitten daar verschillen in? Wie vindt wat lekker? In anderhalf uur tijd komt de hele klas aan de beurt.
Rapportcijfers
Om dit cijfer te verhogen zouden zij de kookles vaker willen krijgen