Van Sterrenchef naar SoeperChef: “Met dit werk draag ik nog meer bij”

Bastiaan Koenders werkte onder meer bij het tweesterrenrestaurant La Rive en als souschef bij Joop Braakhekke. Koken kan hij dus wel. Als chef-kok bij restaurant Vork & Mes zette hij groenten centraal op het menu. En dat doet hij nog steeds, alleen nét even anders. Want nu is Bastiaan SoeperChef bij TommyTomato en geeft hij kookles op basisscholen.

Hoe ben je bij TommyTomato beland?

“Mijn kinderen kregen TommyTomato op school. Ik vond het concept interessant en vroeg of ze nog hulp konden gebruiken. Ik dacht aan het samenstellen van recepten, maar de oprichters hadden een ander idee. ‘Wil je geen kookles geven?’ vroegen ze. Dat paste in de strategie om alle kinderen groente-eters voor het leven te maken. Leren over eten en er meteen iets mee doen.”

En dat zag jij wel zitten?

“Zeker. Ik was al langer geïnteresseerd in regeneratieve landbouw en duurzaam voedsel. Als chef vind ik dat je een verantwoordelijkheid hebt om je vakgebied mooier te maken. We eten zeker drie keer per dag, maar niet duurzaam. Als we dat willen verbeteren, moeten we kinderen leren wat ze eten en waar het vandaan komt. En groente leren eten is ook belangrijk, we moeten toch meer plantaardig gaan eten.”

kookles soeperchef

Hoe ziet je kookles eruit?

“We maken altijd een TommyTomato-gerecht, dat is lekker herkenbaar. De kinderen krijgen verschillende taken en maken allemaal een deel van de maaltijd. In de les zit begrijpend lezen verwerkt, rekenen, meten en wegen. Ze lezen bijvoorbeeld het recept en vertellen eerst wat ze denken te moeten doen voordat ze aan de slag gaan.

Het koken doen ze zo zelfstandig mogelijk. Dat vind ik belangrijk, want ik wil kinderen leren dat je niet zomaar alles moet doen wat je opgelegd krijgt, maar je eigen waarheid moet ontdekken. Je wilt later je eigen filter over het leven kunnen leggen.”

Ze gaan ook zelf echt koken en snijden. Hoe veilig is dat?

“Veiligheid is een relatief begrip. Ja, kinderen snijden zich regelmatig in hun vingers. Dan plakken we een pleister. Als je nooit mag snijden, wanneer ga je het dan leren? Water afgieten mogen kinderen die zich daar veilig bij voelen vanaf groep 7. In groep 8 stimuleren we het echt. Het is goed als kinderen ervaring opdoen en foutjes maken hoort erbij.”

“Natuurlijk hebben we het samen over veiligheid. Als we een kookeiland neerzetten halen we alle kinderen er even bij. ‘Wat zeggen papa en mama altijd in de keuken? Het is heet, precies. Moeten we dan rennen?’ Zo laten we ze zelf bedenken hoe ze zich moeten gedragen.”

Wordt er ook samen gegeten?

“Opeten niet, want ik wil niet dat hun broodtrommeltjes weer vol terug naar huis gaan. Maar proeven is onderdeel van de les. We voegen alles samen, bespreken wat er gemaakt is en leggen uit hoe je proeft. Eerst met je ogen: wat zie je? Dan met je neus, wat ruik je? En hoe smaakt het? Dat gesprek verbindt altijd enorm. Na afloop maken we het lokaal samen schoon en nemen de kids een portie mee naar huis.”

kookles soeperchef portie mee naar huis

Hoe reageren de kinderen?

De meesten zijn heel enthousiast. Daar doe ik ook mijn best voor, want kinderen leren alleen als ze plezier hebben. Dus vraag ik bijvoorbeeld: ‘Wat wil je later worden?” en leg ik de link met eten. Een piloot moet goede ogen hebben. Wat kun je eten voor goede ogen? Zo leren kinderen op een manier die bij hun belevingswereld past. Aan het eind zijn veel kinderen heel trots op zichzelf. Er wordt gehighfived, ge-X-bokst, geskybokst en geknuffeld. Op de vraag of de Soeperchef nog een keer terug mag komen, roepen ze altijd ‘Ja!’”

Hoe kan het dan dat zoveel volwassenen niet van koken houden?

“Omdat ze vinden dat ze het niet goed kunnen en daardoor het plezier zijn verloren. Juist door vaardig te worden, ga je iets leuker vinden. Binnenkort starten we daarom ook met kookles voor docenten. Want je kunt overal vaardig in worden, als je maar oefent, de stapjes klein genoeg maakt en er de lol erin houdt.”

Wat vinden scholen van je lessen?

“Er is veel enthousiasme. Het kost de school behalve geld niet heel veel extra. We komen binnen, bouwen het lokaal om, nemen materialen mee en hebben de les voorbereid. Daarin ontzorgen we en voegen we toe. We laten het klaslokaal ook altijd schoner achter dan we het aantroffen. Een nieuw idee is om met hulpouders en de hele klas tegelijk te koken. Dat is helemaal fijn voor de leerkracht.”

Wat vind je zelf het leukste aan je werk?

“De verbinding en het enthousiasme dat ontstaat. Kinderen die thuis weleens koken nemen het voortouw: ‘Ik kan dit wel snijden.’ Je ziet ook dat ze hun klasgenootjes meenemen: ‘Dit moet je eens proeven.’ Daardoor gaan ook de schuchtere types dingen proberen en zo ontdekken ze van alles.”

“Vandaag had ik een kleuterklas. Daar zat een heel druk dametje in dat weinig zin had in de les. Aan het eind van de dag verklaarde ze: ‘Ik vind groentes zo lekker!’ en nam ze een bakje komkommer mee naar huis.”

SoeperChef Bastiaan is helemaal gek

Wat zijn je toekomstplannen?

“Mijn droom is dat elk kind vier keer per jaar kookles krijgt. Want hoe belangrijk is het dat je jezelf goed voedt! Ik wil dat we allemaal gezond en beter gaan leven. Groente is daarvoor een belangrijke basis, want die kun je de hele dag door eten en de aanslag op het milieu is relatief klein. Daarom vind ik onze missie bij TommyTomato ook zo mooi: alle kinderen groente-eters voor het leven maken.”

Tot slot de hamvraag: kunnen we je nog boeken?

In september zit ik zelf al behoorlijk vol, maar er zijn nog veel andere SoeperChefs om in te zetten. Dus ja, we kunnen nog geboekt worden!

Interesse in een kookles op jouw school?

Of in een baan als SoeperChef?

Bel: 06-51 44 55 50 of mail naar soeperchef@tommytomato.nl