Waarom gezonde lunch op de basisschool een slimme investering is

De overheid investeert 100 miljoen in lunches op scholen in kansarme wijken, om zo honger te bestrijden. Hoewel dat mooi klinkt, laten we hiermee kansen liggen. Want de investering is niet voor de lange termijn, niet voor alle kinderen in Nederland en er worden geen voorwaarden gesteld aan de voedingswaarde van de lunch. Terwijl daar nou juist de winst zit! Niet alleen voor kwetsbare kinderen, maar voor heel Nederland.

Uit het programma Pointer blijkt dat de meeste kinderen in Nederland nog steeds een witte boterham met chocopasta en een pakje sap mee naar school krijgen. Daar zit weinig voedingswaarde in. In Zweden noemen ze het ook wel een ‘snoeplunch’, omdat het eten nauwelijks vezels en vitaminen bevat en wordt omgezet in suikers.

Van de ‘snoeplunch’ krijgen kinderen een suikerpiek in hun bloed, waardoor ze even heel druk zijn. Daarna, als de suikerpiek voorbij is, zijn ze snel weer moe en hongerig. Een gebalanceerde lunch met groenten geeft juist geleidelijk energie af en zit vol vitaminen en vezels. Dat komt niet alleen de gezondheid, maar ook de concentratie en leerprestaties van kinderen ten goede.

Lunch betaalt zich terug

Zo’n gezonde lunch moet natuurlijk ingekocht en bereid worden. Wie gaat dat betalen? De overheid? Nou, dat zou heel slim zijn. Want uit langdurig Zweeds onderzoek blijkt dat de investering in een gratis voedzame schoollunch zichzelf dubbel en dwars terugbetaalt.

Volgens het Zweedse onderzoek steeg het inkomen op volwassen leeftijd met 0,35% voor elk jaar dat een kind de gezonde schoollunch kreeg. Leerlingen die hun hele basisschoolperiode lang de gezonde lunch kregen, hadden later gemiddeld een 3% hoger inkomen, deels door betere schoolprestaties. Via de inkomstenbelasting betaalde elke geïnvesteerde kroon zichzelf daardoor in viervoud terug.

Gelijkere kansen

Het positieve effect op het inkomen was groter voor de kinderen uit armere gezinnen, wat laat zien dat gezonde lunch bijdraagt aan kansengelijkheid. Maar het feit dat ook kinderen uit rijkere gezinnen erop vooruit gingen, suggereert dat de lunch ook in welgestelde kringen onvoldoende voedzaam was. Om dit in context te plaatsen: kinderen kregen standaard een witte boterham te eten, net als nu in Nederland.

Laten we het gewoon dóen!

Kansengelijkheid, betere leerprestaties, gezond eetgedrag én financieel rendement: er zitten veel voordelen aan een gratis gezonde lunch. Toch lijkt het er niet op dat onze overheid structureel kiest voor een voor een gezonde lunch voor alle basisschoolkinderen in Nederland. ‘We willen niet betuttelen’, zegt de overheid. ‘Dat is de taak van de ouders’, zeggen scholen.

Die argumenten wegen niet op tegen de positieve effecten die al bewezen zijn. Scholen, bestuurders, ondernemers en ouders en kinderen: iedereen heeft baat bij een gezonde lunch op de basisschool. Leerkrachten krijgen er een rustigere klas en betere leerprestaties voor terug. De maatschappij ziet een mooi rendement op de investering terug. En elke ouder wil het beste voor zijn kind.

Wij pleiten dus voor gratis gezonde lunch op basisscholen. Tot het zover is, blijven we ons inzetten om gezonde lunch toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk kinderen op basisscholen. Tegen betaling of betaald vanuit sponsoring, want elk kind telt.

Doet jouw school al mee?

Want to spread the lof? Deel dit artikel met je vrienden! 

Meer weten over onze groentelunch op school? Lees hier hoe het werkt.