Skip to main content

Kookles van SoeperChefs erkend door RIVM Loket Gezond Leven

De kooklessen van onze SoeperCefs zijn erkend door het Loket Gezond Leven (van het RIVM). Leerlingen geven de lessen gemiddeld een 8,6 en opdrachtgevers zelfs een 9,0! Een lekker begin van het nieuwe schooljaar! Maar wat betekent dit eigenlijk? En waarom is dit belangrijk?

De erkenning van Het Loket Gezond Leven is een bewijs dat onze kooklessen van goede kwaliteit zijn. Erkenning krijg je alleen als je les is ontwikkeld door experts, onderbouwd is met onderzoek en evaluatie én beproefd is in de praktijk. De lessen zijn laagdrempelig en makkelijk uitvoerbaar, compleet met handleidingen en instructies. Niet dat scholen die nodig hebben, want de SoeperChef komt de les geven en de leerkracht heeft dus de handen vrij.

Eten, leren, koken

Wat onze kookles inhoudt? Onder leiding van een SoeperChef leren kinderen zelf een lekkere maaltijd bomvol groente klaarmaken. Daar leren ze een heleboel van: wat eten met je doet, hoe je het klaarmaakt, voor jezelf zorgen, samenwerken, meten, wegen en meer. Voor veel kinderen is dit hun eerste positieve ervaring met groente en zelfredzaamheid in de keuken.

Volgens het RIVM helpt de kookles kinderen om een gezonde relatie met voeding te ontwikkelen en om meer groenten te eten. Het beste resultaat bereikt het hele programma van TommyTomato, waarbij eten, leren en koken allemaal worden meegenomen. De Universiteit Maastricht ontdekte namelijk dat kinderen groenten lekkerder vinden als ze er meer over weten en ze kunnen klaarmaken.

soeperchef bastiaan foto barbara kieboom

Spelenderwijs leren

De inhoud van de kook- en voedingslessen is aangepast aan de belevingswereld van kinderen. “In plaats van te zeggen: ‘Je moet broccoli eten, want dat is gezond’, leggen wij uit dat elke groente zijn eigen superkracht heeft”, vertelt SoeperChef Bastiaan. “Ook praten we over de poepfabriek in je buik en wat voor rol groenten daarin spelen. Kinderen vinden dat reuze-interessant.”

Door meer over groenten te leren en er praktisch mee aan de slag te gaan, staan kinderen meer open om groenten te proeven. Dat blijkt niet alleen uit onderzoek, maar ook uit de dagelijkse praktijk. “We zien dat kinderen onze groentelunch veel beter eten op de scholen die ook educatie aanbieden”, vertelt oprichter Bas Turk. “Eten, leren en koken vormen samen de driehoek waarmee je kinderen groente-eters voor het leven maakt.

Erkende kookles: iets voor jouw school of BSO?

Maak jij plannen voor het nieuwe schooljaar? Onze SoeperChefs staan te trappelen om met de kinderen aan de slag te gaan. Je hebt alleen een klaslokaal, stroom en water nodig. Ook leuk voor de BSO! Klik hier voor meer informatie. 

Cijfer leerlingen: 8,6
Cijfer opdrachtgevers: 9,0
Tevredenheid scoorde 96%