
Kijkje in de keuken: Tommy’s productontwikkelaar vertelt
Deze zomervakantie werd er achter de schermen bij TommyTomato keihard gewerkt. We verbeterden de receptuur van oude vertrouwde maaltijden, bedachten voedzame nieuwe gerechten en werken aan een manier om kinderen meer regie te geven over hun eigen menu. Onze productontwikkelaar Ellen vertelt je er alles over.
Waar zijn jullie deze zomer mee bezig geweest?
We hebben bestaande gerechten heel kritisch bekeken en nog verder verbeterd. Zo lopen we ze allemaal na op voedingswaarde, zoals groentepercentage (dat halen we natuurlijk altijd), gezonde vetten, volkorenproducten en energie, waarbij we kijken naar het Voedingscentrum voor richtlijnen. Als er iets beter kan, dan passen we dat aan. Natuurlijk kijken we ook naar reviews van ouders en kinderen. Zo waren een paar gerechten niet vullend genoeg. Door iets meer volkorenrijst of peulvruchten toe te voegen, lossen we dat op. En groep 5 krijgt later dit schooljaar ook al een grote portie.
Komen er ook nog nieuwe gerechten aan?
Zeker! We ontwikkelen op dit moment laagdrempelige aardappel- en rijstgerechten die het goed gaan doen bij de meeste kinderen. Want pasta is altijd een succes, maar je wilt ook weleens wat anders. Het worden winterse gerechtjes, want het duurt een half jaar om van recept naar goedgekeurd TommyTomato-gerecht te komen.
Lekker, stamppotjes dus?
Nou, dat zou leuk zijn! Het is alleen een uitdaging om gerechten te ontwikkelen binnen de strakke prijskaders die we hebben. Ik wil bijvoorbeeld heel graag een wortelstamppotje met jus en een vegetarisch balletje op het menu, maar dat is nog niet mogelijk. We hebben nog geen betaalbaar vegetarisch balletje gevonden dat voldoet aan de zoutnorm. Tips zijn van harte welkom!
Wanneer komt de allergeenvrije lijn?
Zo snel mogelijk! Het plan is om een allergeenvrije box aan te bieden. Per school kunnen kinderen met allergieën uit die box hun maaltijd krijgen. Dat gaat helaas nog wel een paar maanden duren.
Waarom?
We hebben al gerechten die qua receptuur gluten- en lactosevrij zijn, zoals rijst met curry op basis van kokosmelk. Toch kunnen we die niet zomaar aan kinderen met een allergie geven, want die gerechten zijn gekookt in keukens waar wel gluten en lactose worden gebruikt. Wij willen echt kunnen garanderen dat gerechten 100% veilig zijn, voor we ze aan kinderen aanbieden.
Nog meer leuke dingen op het programma?
Jazeker! Onze IT’ers bouwen aan een manier waarop scholen en ouders rechtstreeks met ons kunnen communiceren. Het lijkt mij geweldig om kinderen in de klas te kunnen laten kiezen tussen twee gerechten, via het digibord. Meer keus en regie bij de kinderen, dat is waar we naartoe willen. Als dat lukt spring ik een gat in de lucht.