Kijkje in de keuken bij ons uitge-prei-de maaltijdteam
Het team dat de lunchgerechten ontwikkelt, is uitgebreid tot vier personen. Onder leiding van Lies Geukens zorgen zij ervoor dat de lunch van hoge kwaliteit, betaalbaar en gevarieerd is. En dat brengt uitdagingen met zich mee. Lies vertelt hoe gerechten ontstaan, aan welke eisen ze voldoen en wat er allemaal bij komt kijken.

Lies, wat is jouw taak bij TommyTomato?
Ik moet ervoor zorgen dat onze TommyTomato-maaltijden en voedingseducatie goed aansluiten op de wensen van scholen, leerlingen en ouders. Willen ouders bijvoorbeeld vooral dat er veel groenten in de maaltijden zitten? Of gaat het ze er meer om dat hun kind verschillende groenten leert eten? Dat soort dingen nemen we mee in de ontwikkeling van nieuwe gerechten.
Over nieuwe gerechten gesproken, zijn er alweer nieuwe bijgekomen?
Zeker! Deze maand (juni 2025) start ons nieuwe WereldWijs-menu. Hierop staan gerechten met Turkse, Marokkaanse en Surinaamse invloeden. Een voorbeeld is de Sterren Stoof: Bulgur met tomatensaus en sperziebonen naar Turks recept.
Hoe ontstaan nieuwe gerechten eigenlijk?
Onze productontwikkelaar Norhan bedenkt nieuwe gerechten zelf. Ze stuurt haar recepten naar de grootkeuken, die een kleine portie voor ons maakt om te proeven. Daarna gaan ze hetzelfde gerecht op grote schaal produceren – dat verandert vaak wat aan de smaak. En ook dat proeven wij weer. Simone neemt het werkt van Norhan tijdelijk over in verband met haar zwangerschapsverlof en zorgt ervoor dat er nog steeds lekkere en nieuwe gerechten op het menu komen.
Maar had je niet ook een kids-proefpanel?
Ja, maar die komen pas aan de beurt als wij zelf twee keer geproefd hebben en denken: ja, dit gerecht is geschikt. Dan leggen we het gerecht voor aan een SmaakBazen Panel, dat uit kinderen bestaat. Hun stem bepaalt of een gerecht wel of niet op het menu komt. Toen we de kinderen de Sterren Stoof lieten proeven, zei een jongetje dat uit Syrië kwam: “Het smaakt naar thuis.” Daar doen we het voor.
Toch hoor ik weleens dat kinderen sommige gerechten van het menu niet lekker vinden.
Ik heb thuis drie kinderen. En wat ik ook op tafel zet, er is er altijd wel ééntje die het niet lekker vindt. Als ouder ben ik dan een beetje streng, maar op school ben je er als ouder niet bij. En het is ook niet de taak van de leerkracht om daar streng over te zijn. Je wil kinderen zo enthousiast maken, dat ze het toch proberen, maar ze zeker niet dwingen. Dat is wel een lastig vraagstuk.
Hoe gaan jullie hiermee om?
We zetten veel pasta’s op het menu, omdat die toch altijd goed gegeten worden. Maar ook al heb je verschillende sausjes, het wordt toch snel veel van hetzelfde. Dus zoeken we naar alternatieve gerechten die kinderen wél lekker vinden en die toch gezond zijn, zoals wraps. We willen ook graag soep, maar dat brengt weer praktische mitsen en maren met zich mee.
Wat dan?
Soepen kunnen we niet netjes brengen en weer ophalen. Bovendien worstelen we met de voedingswaarde. Een gezond soepje heeft te weinig calorieën om de hele dag op voort te kunnen. Dan zou je zeggen: geef er een broodje bij. Maar het is logistiek onmogelijk om voor tienduizenden kinderen broodjes af te bakken.
Zijn er meer van dit soort lastige dingen waar wij geen idee van hebben?
Het menu opstellen is elke keer weer een lastige puzzel. We willen zo veel mogelijk variatie bieden, maar kunnen niet altijd uit alle gerechten kiezen. De ene leverancier is duurder dan de andere, sommige keukens hebben een minimum of een maximum aantal gerechten dat ze kunnen produceren. En dan zijn ze nog dicht op sommige dagen. Al puzzelend zorgt Debora ervoor dat gerechten niet twee weken achter elkaar op dezelfde dag terugkomen.
Debora gaat ook over de voedingseisen, toch?
Zeker. Als gediplomeerd voedingskundige kijkt zij kritisch of onze gerechten wel voldoen aan haar strenge eisen en de richtlijnen van het Voedingscentrum. Niet te veel zout, een minimale voedingswaarde, alles volkoren, dat soort dingen. Bovendien heeft zij de afgelopen maanden alle warme gerechten helemaal vrijgemaakt van toegevoegde suikers en E-nummers.
Is dat bijzonder?
Je zou hopen van niet, maar dat is het wel. Want grootkeukens zijn gewend om met bepaalde producten te werken. Als wij daar speciale eisen aan willen stellen, dan moet daar wel iets tegenover staan. Bijvoorbeeld dat we meer volume afnemen. Of dat we meer betalen. Matthijs, onze inkoper speelt hier een sleutelrol in. Dankzij hem blijven onze lunches betaalbaar.
Wat kunnen we de komende tijd nog verwachten?
We gaan het menu meer naar de seizoenen vormen. Dat is niet alleen lekker en duurzaam, maar seizoensingrediënten zijn ook vaak goedkoper. Daarnaast hebben we nog een grote wens: koken met biologische groente van regeneratieve landbouw. Daar zitten namelijk veel meer voedingsstoffen in – en het is gezonder voor onze kinderen én de planeet. We willen dit zo snel mogelijk voor elkaar krijgen, maar de prijs houdt dit nog tegen. Maar ja, we zouden niet bij TommyTomato werken als we ons daardoor lieten ontmoedigen!
Heb jij feedback? Deel het in een panelgesprek!
Het team van Lies organiseert online panelgesprekken voor ouders en leerkrachten. Het doel is om te leren van jouw ervaringen, ideeën en behoeftes rondom de groentelunch en voedingseducatie.
Vind jij het leuk om mee te doen? Je helpt ons daar enorm mee!
Meld je aan via rosalinde@tommytomato.nl. De rest (data, tijden) volgt dan vanzelf. Uiteraard ben je nergens toe verplicht na je aanmelding. Voor je tijd en moeite krijg je na afloop een Bol.com-voucher van €25,-.