Schooldirectie

Een gezondere school zonder extra werk

Natuurlijk maak jij je hard voor de gezondheid van de kinderen op jouw school. Wij helpen graag bij het domein voeding. Met onze groentelunches en gastlessen leren kinderen op een leuke manier een gezonde gewoonte aan. We dragen bij aan 10% van de kerndoelen van het basisonderwijs. Zonder de leerkracht met extra werk op te zadelen, want die heeft het al druk genoeg. 

Dit zeggen scholen over ons

Praktische invulling voor gezondere school

Kinderen krijgen met onze lunch 60 tot 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente binnen. 

Alle zorg uit handen

Wij verzorgen de lunch van A tot Z en nemen ook de randzaken uit handen. De lunches leveren we warm af voor het klaslokaal en de lege bakjes nemen we mee terug.

tommy stichting

Meer gelijkheid
in de klas

Als ouders onze lunch niet kunnen betalen, biedt Stichting TommyTomato financiële ondersteuning. Zo hoort elk kind erbij. Er zijn zelfs hele klassen die gratis lunchen!  

Leuk, lekker, leren

Groente eten is geen vanzelfsprekende vaardigheid voor alle kinderen, maar wel heel belangrijk voor hun verdere leven. TommyTomato helpt scholen om voeding als vak aan te pakken, net als lezen of rekenen, zodat kinderen voedselvaardig worden. Ze leren over de herkomst en effecten van groenten, krijgen kook- en kweekles en leren nieuwe smaken proeven. Dat draagt bij aan wel zes kerndoelen van het basisonderwijs. Allemaal volledig verzorgd, zonder extra werk voor de leerkrachten.  


Kookles in de klas

Kennis blijft nog beter hangen als je er ook iets mee kan doen. Daarom organiseert TommyTomato kookles op scholen. In kleine groepjes of met de hele klas. Onze Soeperchefs nemen de kinderen onder hun hoede en zorgen dat alles veilig, leerzaam en vooral leuk is. 

De voordelen op een rij

Meer gelijkheid in de lunch

Kansengelijkheid begint al in de broodtrommel. Onze lunch is voor elk kind toegankelijk.

Meer rust in de klas

Doordat groenten langzaam energie afgeven kunnen kinderen zich langer concentreren.

Makkelijk de school nog gezonder maken

Gezond eten warm bezorgd tot in het klaslokaal.

Onderscheidende service aan ouders

Moeilijke eters leren nieuwe smaken proeven en de groenteportie is al (bijna) binnen voor de dag.

Starten en stoppen kan altijd

Zowel school als ouders zitten nergens aan vast.

Sluit aan bij de kerndoelen voor het basisonderwijs

Voedselvaardige kinderen die gezonde keuzes kunnen maken en weten waar hun eten vandaan komt. 

Eén lunch, zes kerndoelen

PO Kerndoel 34

De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen.

PO Kerndoel 35

De leerlingen leren zich redzaam te gedragen in sociaal opzicht, als verkeersdeelnemer en als consument.

PO Kerndoel 37

De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen.

PO Kerndoel 39

De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu.

PO Kerndoel 40

De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving.

PO Kerndoel 41

De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.

TommyTomato in cijfers

109

Scholen

In Noord-Holland en Utrecht. We breiden de komende jaren uit naar heel Nederland. 

8,5

Rapportcijfer

Kinderen beoordelen onze maaltijden gemiddeld met een 8,5! 

99%

Scholen gaan door

De ervaring leert dat 99 van de 100 scholen na de proefperiode de samenwerking verlengt.

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Bel gerust 023-205 22 92 of mail naar scholen@tommytomato.nl.

Vragen over het concept

Moet ieder kind meedoen met TommyTomato?

Nee hoor! Ouders bepalen het helemaal zelf. Kinderen die niet meedoen, krijgen wel een minibakje van ons, zodat er klassikaal geproefd kan worden. Dat is geen volledige lunch, dus ze moeten wel een eigen lunch meenemen.

De school is primair verantwoordelijk voor de educatie. Waarom zouden wij ook iets moeten betekenen in de voeding van kinderen?

Onderzoeken tonen aan dat een gezonde lunch zorgt voor meer energie in de klas en betere prestaties op school. Gezonde voeding is dus een belangrijke randvoorwaarde voor goede educatie.

Bij ons op school eten de kinderen al heel erg gezond.

Geweldig, houden zo! Wist je dat slechts 1% van de kinderen in Nederland dagelijks voldoende groenten eet? En dat je niet te veel groente kunt eten? Binnen iedere school is hier nog veel te winnen.

In de klas

Een warme maaltijd klinkt goed, maar duurt dat niet veel te lang?

De ervaring leert dat kinderen een warme maaltijd sneller eten dan de traditionele boterham. Dit komt omdat de porties makkelijk eten met een lepeltje en lekker warm zijn. 

Wat gebeurt er met het verpakkingsmateriaal?

Nadat de kinderen hun lunch hebben gegeten doen ze alles (inclusief bestek/afval etc.) terug in de warmhoudbox. De warmhoudbox wordt weer in de gang gezet en TommyTomato haalt deze op dezelfde dag weer op.

Wat als een kind het niet lust?

De gerechten van TommyTomato zijn gevarieerd en samengesteld in samenwerking met kinderen. Een kind zal het ene gerecht lekkerder vinden dan het andere gerecht. Door samen met klasgenoten te eten ontstaat er een groepsdynamiek die opeten motiveert. Bovendien hebben kinderen tussen de middag flinke honger – en honger maakt rauwe bonen zoet. 

Ik vind een warme lunch ook wel lekker, kan ik ook mee-eten?

Jazeker! Sterker nog: de juf of meester krijgt geheel gratis een warme TommyTomato-lunch meegeleverd.

De kosten

Wie betaalt er voor de lunch?

Ouders betalen voor de lunch in de vorm van een abonnement. De prijs per lunch is €3,25 voor de onderbouw en €3,75 voor de bovenbouw. De onderbouw porties zijn 200 gram en de bovenbouw porties 300 gram. Ouders die dit niet kunnen betalen, kunnen terecht bij Stichting TommyTomato.

Sommige kinderen hebben het thuis niet zo breed, kunnen zij ook wel meedoen?

Zeker, gelijkheid vinden we heel belangrijk. Daarom hebben we Stichting TommyTomato opgericht. Deze stichting wordt gefinancierd door donateurs en ondersteunt ouders die TommyTomato niet (volledig) kunnen betalen.

Sommige kinderen zijn allergisch

Van tevoren laten we weten wat er op het menu staat, inclusief ingrediëntenlijst. De ingrediëntenlijst wordt altijd meegeleverd in de warmhoudbox, zodat in de klas een dubbelcheck kan worden gedaan voor kinderen met allergieën.

Hoe gaat TommyTomato met COVID-19 om?

De TommyTomato lunches worden dicht gesealed geleverd door Tommy’s Health Angels. Dit zijn 65+ers die de maaltijden binnen de school verspreiden. De Health Angels zijn altijd uitgerust met een mondkapje en houden rekening met 1,5 meter afstand.

Kunnen kinderen kiezen wat er gegeten wordt?

Niet direct. Wel zijn de gerechten samengesteld op basis van proeverijen met kinderen. De lekkerste gerechten worden aan het menu van TommyTomato toegevoegd. Kinderen eten ‘wat de pot schaft’ en ervaring leert dat zien eten doet eten.